ЗБЕРІГАННЯ ПЛОДОВИХ ОВОЧІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ЕКЗОГЕННИХ АНТИОКСИДАНТІВ

  • О. П. Прісс Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
  • М. Є. Сердюк Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
  • О. І. Сухаренко Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
  • В. В. Коляденко Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
Ключові слова: зберігання, плодові овочі, екзогенні антиоксиданти, технологічна схема

Анотація

Анотація – у роботі розглянуто особливості реалізації технології зберігання плодових овочів з використанням екзогенних антиоксидантів. Розроблено функціонально-технологічну схему зберігання плодових овочів з тепловою обробкою композиціями антиоксидантів. У разі чіткого дотримання усіх особливостей технології зберігання плодових овочів з тепловою обробкою композиціями антиоксидантів можна подовжити термін зберігання і зберегти високу якість продукції.

Посилання

1. Jadhav S. S. Daily consumption of antioxidants: - prevention of disease is better than cure //Аsian J. Pharm. Res. 2013. Vol. 3 (1). P. 34-40.
2. Antiproliferative and antioxidant activities of common vegetables: A comparative study / D. Boivin, S. Lamy, S. Lord-Dufour [et al.] // Food Chemistry. 2009. Vol. 112(2). Р. 374–380.
3. Reducing Food Lossand Waste. Creating a Sustainable Food Future, Installment 2 / В. Lipinski end et. Washington, DC, USA, 2013.
4. Godfray H. C. J., Beddington J. R., Crute I. R. [et al.] Food security: the challenge of feeding 9 billion people // Science. 2010. Vol. 327. № 5967. Р. 812–818.
5. Dhall R. K. Advances in edible coatings for fresh fruits and vegetables: a review // Critical reviews in food science and nutrition. 2013. Vol. 53(5). Р. 435-450.
6. Rasooli I. Food preservation – a biopreservative approach // Global Science Books. Food. 2007. Vol. 1(2). Р. 111-136.
7. Кинетические закономерности окисления лецитина и его стабилизация / Р. Л. Варданян и др. // Химия растительного сырья. 2009. № 1. С. 125-130.
8. Patent US 20060228458 A1, A23J7/00, A01N31/16, A01N25/32, A23B7/154, A23L3/3481, A23B7/16, A01N25/30, A23D9/00, A23L3/3472. Method for processing fruits and vegetables on the base of lecithin / Sardo A.; inventor & patent holder Alberto Sardo. – № 10/552,460; Filed 24.03.04; Pub. Date 12.10.06.
9. Patent US 20100081636 A1, A01N65/00, A01N57/12, A01P5/00. Method for the nematocidal treatment of plants using eugenol and/or lecithin(s) and/or derivatives thereof / Sardo A.; inventor & patent holder Alberto Sardo. – № 12/450,511; Filed 14.02.08; Pub. Date 01.04.10.
10. Rodríguez M., Osés J., Ziani K., Maté J.I. Combined effect of plasticizers and surfactants on the physical properties of starch based edible films // Food Research International. 2006. № 8 (39). Р. 840-846.
11. Shukla A. C. Plant secondary metabolites as source of postharvest disease management: An overview // J. Stored Prod. Postharvest Res., 2013. Vol. 4, № 1. Р.1–10.
12. Cirimbei M. R., Dinică R., Gitin L., Vizireanu C. Study on herbal actions of horseradish (Armoracia rusticana) // Journal of agroalimentary processes and technologies. 2013. Vol. 19 (1). P. 111-115.
13. Изопреноидный состав спиртового экстракта листьев Еucalyptus viminalis / О. Н. Кошевой и др. // Актуальні питання фармацевтичної і медичної науки та практики. 2011. Вип. 24, № 2. С. 23-25.
14. Прісс О. П., Жукова В. Ф. Збереженість томатів і перцю за обробки екстрактами кореня хрону // Харчова наука і технологія. 2015. Вип. 2(31). С. 68–74.
15. The influence of antioxidant heat treatment on utilization of active oxygen forms during storage of cucumbers / О. Priss, О. Danchenko, V. Yevlash, V. Zhukova, V. Verkholantseva, D. Stepanenko // Technology audit and production reserves. 2017. Vol. 4(3). Р. 35-41.
16. Прісс О. П. Скорочення пошкодження холодом під час зберігання томатів з тепловою обробкою антиоксидантами // Восточно-Европейский журнал передових технологій. 2015. № 1/6. С. 38-43.
17. Прісс О. П. Наукові основи зберігання плодових овочів з використанням обробки біологічно активними речовинами: автореф. дис. … д-ра техн.. наук : 05.18.13. Київ, 2017. 45 с.
Опубліковано
2019-03-02
Як цитувати
Прісс, О., Сердюк, М., Сухаренко, О., & Коляденко, В. (2019). ЗБЕРІГАННЯ ПЛОДОВИХ ОВОЧІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ЕКЗОГЕННИХ АНТИОКСИДАНТІВ. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, 19(2), 137-145. https://doi.org/10.31388/10.31388/2078-0877

##plugins.generic.recommendByAuthor.heading##