РЕСТОРАНИ – МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ

  • В. М. Бандура Національний університет біоресурсів і природокористування України https://orcid.org/0000-0001-8074-3020
Ключові слова: енергоменеджмент, енергооефективність, енергоємність, ресторани, бізнес, рекомендації

Анотація

Стаття присвячена обґрунтуванню теоретико-методичних підходів до розвитку енергоефективності закладів ресторанного господарства, з урахуванням новітніх тенденцій і викликів. Управління енергією є важливим, але часто нехтованим аспектом успішного функціонування ресторану. У статті досліджується важливість оптимізації енергоспоживання в ресторанах і надаються стратегічні рекомендації для керівників ресторанів щодо покращення енергоменеджменту та енергоефективності закладу. Метою дослідження є проведення аналізу енергозберігаючих технологій у ресторанному господарстві та надання загальних рекомендації щодо зменшення енерговитрат. Незважаючи на те, що ціни на енергію зараз досить високі, а ринок нестабільний, ресторатори можуть заощаджувати електроенергію впроваджуючи нескладні технології та використовуючи новітнє устаткування. Для підвищення конкурентоспроможності ресторанних господарств необхідно впроваджувати енергоефективні технології.

Посилання

1. Енергодіагностика – основа ефективної енерготерапії. https://zakarpattya.net.ua/News/147529-Enerhodiahnostyka-%E2%80%93-osnova-efektyvnoi-enerhoterapii.-Na-Zakarpatti-zdiisnyly-otsinku-enerhoefektyvnosti-zakladiv-osvity (дата звернення 26.02.2024).
2. Що таке енергетична ефективність і як її впроваджувати. https://ecoaction.org.ua/shcho-take-ee.html (дата звернення 26.02.2024).
3. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 29.01.2020 № 88-р. URL: http://zakon1.rada.gov.ua/ (дата звернення 26.02.2024).
4. Рекомендації щодо вимог з енергоефективності для закупівлі продукції державними органами. Критерії для енергоефективних закупівель / С. В. Берзіна, І. І. Яреськовська, С. Ю. Перминова [та ін.]; під заг. ред. д.т.н., проф. О. В. Сергійчука. Київ, 2020. 104 с.
5. J. C. Wang. A study on the energy performance of hotel buildings in Taiwan. Energy Build. 2012. Vol. 49. P. 268-275.
6. D. E. Santiago. Energy use in hotels: a case study in Gran Canaria Int. J. Low Carbon Technol. 2021. Vol. 16(4). P. 1264-1276.
7. S. Kasavan R. Siron, S. Yusoff, M. F. R. Fakri. Drivers of food waste generation and best practice towards sustainable food waste management in the hotel sector: a systematic review. Environ. Sci. Pollut. Control Ser. 2022. Vol. 29(32). P. 48152-48167.
8. E. Jeong, S. Jang. Effects of Restaurant Green Practices: Which Practices Are Important and Effective? URL: http://digitalscholarship.unlv.edu/hhrc/2010/june2010/13 (дата звернення 26.02.2024).
9. D. Shiming, J. Burnett. Energy use and management in hotels in Hong Kong. Int. J. Hospit. Manag. 2002. Vol. 21(4). P. 371-380
10. G. Xydis, C. Koroneos, A. Polyzakis. Energy and exergy analysis of the Greek hotel sector: an application. Energy Build. 2009. Vol. 41(4). P. 402-406
11. R. Skapa. Reverse logistics as sustainable tool in tourism industry: scope and motivation. Eur. J. Tour. Hosp. Recreat. 2014. Vol. 5(1). P. 139-158.
12. Y. Namkung, S. Jang. Effects of restaurant green practices on brand equity formation: do green practices really matter? Int. J. Hospit. Manag.2013. Vol. 33. P. 85-95.
13. Burdo O. G., Terziev S. G., Bandura V. N. Printsipyi napravlennogo energeticheskogo deystviya v pischevyih nanotehnologiyah. Problemele energetici regionale [Problemyi regionalnoy energetiki]. 2015. Vol. 1(27). P. 79–85.
14. Blas J. Biofuel demand powering long-term food inflation. Financial Times. 2007. July 5.
15. Бандура В., Рубаненко О. Енергоаудит в ресторанному господарстві. Гостинність і туризм майбутнього: наукові та практичні горизонти: збірник тез доп. ІІ-ої між нар. наук.-практ. конференції (17- 18 травня 2023 р.). Київ: НУБіП України, 2023. С. 77-78.
16. Що таке бізнес-енергетика для ресторанів? Як заощадити на рахунках за електроенергію. https://bionic.co.uk/business-energy/guides/business-energy-for-restaurants/ (дата звернення 06.03.2024).
17. Агентство з охорони навколишнього середовища США. https://www.epa.gov/ (дата звернення 06.03.2024).
Опубліковано
2024-07-02
Як цитувати
Бандура, В. М. (2024). РЕСТОРАНИ – МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, 24(2), 186-195. https://doi.org/10.32782/2078-0877-2024-24-2-16