УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА ПЕРЕЕТЕРИФІКОВАНИХ ЖИРІВ
Анотація
У статті описано дійсні технології виробництва переетерифікованих жирів. Процес переетерифікації використовують для зміни фізико-хімічних властивостей олії. Переетерифікацією називають реакцію обміну ацилами при взаємодії молекул двох складних ефірів. Це спосіб модифікації олій та жирів, що дає змогу шляхом перетворення молекул тригліцеридів впливати на їхні властивості. Обґрунтовано впровадження вдосконалення технологічного обладнання цеху з виробництва переетерифікації жирів. Представлено розробку змішувача, проведено основні розрахунки проєктного обладнання, наведено відповідні схеми та креслення. Актуальним завданням є розробка нових видів модифікованих жирів на основі сумішей олій. Удосконалено технологію виробництва майонезу; як масляну основу використовували суміші рафінованих дезодорованих олій соняшникової та ріпакової. У статті наведено дані досліджень і розгляд технології виробництва переетерифікованих жирів. Удосконалено технологічну схему виробництва переетерифікованих жирів, що заснована на передовому досвіді провідних підприємств та впровадження новітнього обладнання.
Посилання
2. Богомолов О. В. Курсове та дипломне проєктування обладнання переробних і харчових підприємств. Київ : Вища школа, 2015. 232 с.
3. Шеманська Є. І., Радзієвська І. Г. Технології рослинних олій, жирових і косметичних продуктів. Київ : Вища школа, 2020. 182 с.
4. Осейко М. І. Інноваційні технології та безпечність олієжирової продукції. Харчова і переробна промисловість. Київ : НУХТ, 2018. Вип. 3 (343). С. 22–24.
5. Осейко М. І. Технологія рослинних олій. Київ : ВВ «Варта», 2017. 280 с.
6. Осейко М. І. Нанотехнології ліпідовмісних оздоровчих продуктів, екстрактів і добавок у системі КТІОЛ. Новітні технології оздоровчих продуктів харчування XXI століття: Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 21 жовтня 2010 р.). Харків : ХДУХТ, 2017. С. 65–66.
7. Фіалковська Л. В. Ефективні способи очищення соняшникової олії від домішок. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету. 2021. Вип. 11. Том 2. С. 26–27.
8. Сирохман І.В ., Раситюк Т. М. Товарознавство смакових товарів: підручник. Львів : Вид-во Львівської комерційної академії, 2003. 428 с.
9. Гродзинський А. М. Лікарські рослини. Енциклопедичний довідник Київ : Українська енциклопедія, 2022. 544 с.
10. Брайченко О. Україна. Їжа та історія. Київ, 2021. 189 с.
11. Paziuk V., Husarova O., Bandura V., Fialkovska L. Intensification of apple drying using convective and combined methods of dehydration. INMATEH-Agricultural Engineering. 2024. Vol. 72. No. 1. Pр. 173–182.
12. Доцяк В. С. Технологія приготування їжі з основами товарознавства продовольчих товарів : посібник. Київ, 2014. 396 с.
13. Клопотенко Є. В.: Збірник рецептур страв. Львів, 2019. 279 с.
14. Королюк Т. А. Методи контролю харчових продуктів : навч. посіб. Київ : НУХТ, 2017. 146 с.
15. Берзіна С. В., Яреськовська І. І., Перминова С. Ю., Бузан Г. С., Ігнатенко А. В., Глущенко Р. О. Рекомендації щодо вимог з енергоефективності для закупівлі продукції державними органами. Критерії для енергоефективних закупівель. Під загальною редакцією д. т. н., проф. Сергійчука О. В. Київ, 2020. 104 с.
16. J.C. Wang A study on the energy performance of hotel buildings in Taiwan Energy Build., 49 (2012), pp. 268–275.
17. D.E. Santiago. Energy use in hotels: a case study in Gran Canaria Int. J. Low Carbon Technol., 16 (4) (2021), pp. 1264–1276.
18. S. Kasavan, R. Siron, S. Yusoff, M.F.R. Fakri. Drivers of food waste generation and best practice towards sustainable food waste management in the hotel sector: a systematic review. Environ. Sci. Pollut. Control Ser., 29 (32) (2022), pp. 48152–48167.
19. E. Jeong, S. Jang. Effects of Restaurant Green Practices: Which Practices Are Important and Effective? (2010) [Available from: http://digitalscholarship.unlv.edu/hhrc/2010/june2010/13 Google Scholar.
20. D. Shiming, J. Burnett. Energy use and management in hotels in Hong Kong. Int. J. Hospit. Manag., 21 (4) (2002), pp. 371–380.
21. G. Xydis, C. Koroneos, A. Polyzakis. Energy and exergy analysis of the Greek hotel sector: an application. Energy Build., 41 (4) (2009), pp. 402–406.
22. R. Skapa. Reverse logistics as sustainable tool in tourism industry: scope and motivation. Eur. J. Tour. Hosp. Recreat., 5 (1) (2014), pp. 139–158.
23. Y. Namkung, S. Jang. Effects of restaurant green practices on brand equity formation: do green practices really matter? Int. J. Hospit. Manag., 33 (2013), pp. 85–95.