МОДЕРНІЗАЦІЯ СЕПАРАТОРА СЦ-3

  • В. В. Дідур Уманський національний університет садівництва https://orcid.org/0000-0001-7584-5073
  • Є. А. Петриченко Уманський національний університет садівництва https://orcid.org/0000-0003-1037-077X
  • Г. І. Дашивець Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0003-2612-6077
Ключові слова: рослинні олії, актуальність, центрифугування, фільтрувальна перегородка, цеоліт, властивості, Сокирніт, теорія, переобладнання, сепаратор, пристрій

Анотація

Виробництво рослинних олій у сільськогосподарських підприємствах стримується відсутністю недорогого малогабаритного обладнання, що забезпечує випуск продукції, яка відповідає міжнародним стандартам якості. Розробка економічного недорогого вітчизняного обладнання та організація його виготовлення є актуальними. Результати аналізу інформаційних джерел доводять можливість якісного очищення рослинних олій в умовах сільськогосподарських підприємств на вертикальних конічних центрифугах при використанні природного фільтруючого матеріалу – мінералу цеоліту. В даній роботі розглядається можливість модернізації сепаратора СЦ-3 Представлено розроблену схему барабана експериментальної центрифуги. Представлено принципову схема модернізації центрифуги СЦ-3, загальний вид переобладнаної центрифуги. Описано принцип роботи модернізованої центрифуги. Встановлено, що модернізація сепаратора СЦ-3 у конічну фільтруючу центрифугу з цеолітовою фільтрувальною перегородкою можлива без істотних конструктивних змін, що дозволить виробникам сепараторів СЦ-3 підвищити ринок збуту та конкурентоспроможність своєї продукції.

Посилання

1. Пісчанська В. В., Медведовська В. М. Механічні процеси і апарати хімічних виробництв: навчальний посібник. Дніпропетровськ: НМетАУ, 2008. 52 с.
2. ДСТУ 4492:2017 Олія соняшникова. Технічні умови. [Чинний від 2019-01-01]. Київ: Держстандарт України, 2018. 19 с. (Інформація та документація).
3. Marie Wong, Laurence Eyres, Leandro Ravetti Modern Aqueous Oil Extraction-Centrifugation Systems for Olive and Avocado Oils. Green Vegetable Oil Processing, AOCS Press. 2014. Vol. 2. P. 19-51.
https://doi.org/10.1016/B978-0-9888565-3-0.50005-4.
4. Eberle S., Börnick Hilmar, Stolte Stefan. GranularNaturalZeolites: Cost-Effective Adsorbents for the Removal of Ammonium from Drinking Water. Water. 2022. Vol. 14(6). Р. 939. https://doi.org/10.3390/ w14060939.
5. Цеоліти: властивості та галузь застосування. URL: http://shop.znakomlu.com.ceolit/html (дата звернення 12.03.2024).
6. Cheshmedzhiev V., Mircheva D., Dzhorova V. Effect of zeolite in ration containing carbamide established by experiments with rams. Zhivotnovod. nauki. 1981.Vol. 18(6). P. 64-68.
7. Salahudeen N. A ReviewonZeolite: Application, Synthesis and Effect of Synthesis Parameters on Product Properties. Chemistry Africa. 2022. Vol. 5. P. 1889–1906. https://doi.org/10.1007/s42250-022-00471-9.
8. Аналіз технологій отримання олії з олійних культур / В. В. Дідур, Д. П. Журавель, О. М. Шокарев, О. В. В’юник, А. С. Комар. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету. 2022. Вип. 12, т. 3. C. 180-189. https://doi.org/10.31388/2220-8674-2022-3-17.
9. Farooq S., Ngaini Z. Introduction to Vegetable Oils. Part of the books eries: Composites Science and Technology. Bhawani S. A., Khan A., Mohmad Ibrahim M. N., Jawaid M.(eds). Vegetable Oil-Based Composites. Singapore, 2024. 590 р. https://doi.org/10.1007/978-981-99-9959-0_1
10. Паламарчук І. П., Бандура В. М., Фіалковська Л. В., Пазюк В. М. Обґрунтування технології та розробка обладнання для первинного очищення соняшникової олії. Вібрації в техніці та технологіях. 2017. № 1(84). С. 128 – 132.
11. Marvin Winkler, HeikoSonner, MarcoGleiss, Hermann Nirschl Fractionation of aultrafineparticles: Evaluation of separation efficiency by UV–visspectroscopy, Chemical Engineering Science. 2020. Vol. 213. no115374. https://doi.org/10.1016/j.ces.2019.115374.
12. Dellapiane Juan & Pelloso Jose. (2014). Process for purification of vegetable oils upon withdrawal of solids by centrifugation in the miscella stage. Patent: US8692004B2, 2014. URL: https://www.researchgate.net/ publication/302724382_Process_for_purification_of_vegetable_oils_upon_withdrawal_of_solids_by_centrifugation_in_the_miscella_stage (дата звернення 15.03.2024).
13. Клименко О. Д., Селезньов Е. Л. Хімічна технологія та обладнання підприємств: навч. посібник для студентів спец. 133 «Галузеве машинобудування» денної та заочної форм навчання. Луцьк: Луцький НТУ, 2018. 136 с.
14. Resasco D., Crossley S., Wang B., White J. Interaction of water with zeolites: a review. Catalysis Reviews. 2021. Vol. 63(2). P. 302–362. https://doi.org/10.1080/01614940.2021.1948301.
15. Shihab Jenan, Rashid Khalid, Toma Manal. A review on membrane technology application for vegetable oil purification processes. International Journal of Food Engineering. 2022. Vol. 18(10-11). https://doi.org/10.1515/ijfe-2022-0058.
16. Erkaeva N., Akhmedov A., Normurodova U. Effective technology for cleaning mechanical compounds in vegetable oils. Austrian Journal of Technical and Natural Sciences. 2022. Vol. (1-2). P. 13-17. https://doi.org/10.29013/AJT-22-1.2-13-17.
17. Процеси та апарати харчових виробництв: підручник / А. М. Поперечний, О. І. Черевко, В. Б. Гаркуша, Н. В. Кирпиченко; за ред. А. М. Поперечного. Київ : Центр учбової літератури, 2007. 304 с.
18. Механічні процеси і обладнання переробного та харчового виробництва : навч. посібник / П. С. Берник [та ін.]. Львів : Львівська політехніка, 2004. 336 с.
19. Розрахунки обладнання підприємств переробної і харчової промисловості / В. Г. Мирончук [та ін.]. Вінниця: Нова книга, 2004. 288 с.
20. Малежик І. Ф. Процеси і апарати харчових виробництв: лабораторний практикум. Київ: НУХТ, 2006. 224 с.
21. Навчально-методичний посібник до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Експлуатація техніки в переробці» для студентів спеціальності 6.100102 «Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва» денної форми навчання / Укладачі: В. М. Пазюк, О. Д. Пазюк, О. В. Цуркан. Вінниця: ВНАУ, 2013. 81 с.
22. Лабораторний практикум з дисципліни «Процеси і апарати»: навч. посібник / В. Ф. Ялпачик [та ін.]. Мелітополь : Видавничий будинок Мелітопольської міської друкарні, 2017. 275 с.
23. Процеси і апарати харчових виробництв : лабораторний практикум : навч. посібник. / О. І. Черевко [та ін.]. Харків : Світ Книг, 2013. 168 с.
24. Tantray Javeed, Mansoor Sheikh, Choh Wani Rasy, Nissa Nighat. Basic Life Science Methods. 2023. P. 15-20. https://doi.org/10.1016/B978-0-443-19174-9.00005-2.
Опубліковано
2024-07-15
Як цитувати
Дідур, В. В., Петриченко, Є. А., & Дашивець, Г. І. (2024). МОДЕРНІЗАЦІЯ СЕПАРАТОРА СЦ-3. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, 24(3), 39-52. https://doi.org/10.32782/2078-0877-2024-24-3-3