ПРОБЛЕМИ ОЧИЩЕННЯ РОСЛИННИХ ОЛІЙ

  • В. В. Дідур Уманський національний університет садівництва https://orcid.org/0000-0001-7584-5073
  • І. А. Лещенко Уманський національний університет садівництва https://orcid.org/0000-0002-0937-6739
  • О. В. В’юник Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-6413-5567
Ключові слова: рослинні олії, очищення, види, центрифугування, математична модель, оптимальні характеристики, адекватність

Анотація

Аналізуються способи очищення рослинних олій центрифугуванням. Показано, що сепарування не забезпечує повне очищення, оскільки існує межа центрифугування. Використання вертикальних центрифуг, що фільтрують, з цеолітовою фільтрувальною перегородкою дозволяє забезпечити якісне очищення рослинних олій в умовах сільськогосподарських підприємств з мінімальними експлуатаційними витратами. Наводяться формула продуктивності центрифуги та підсумкові результати аналізу адекватності математичних моделей та експериментальних даних процесу очищення рослинних олій на експериментальній фільтруючій центрифузі з цеолітовою фільтрувальною перегородкою. Отримані результати дозволяють використовувати математичну модель робочого процесу відцентрової фільтрації при обґрунтуванні конструктивних параметрів конічних проектованих фільтруючих центрифуг.

Посилання

1. Пісчанська В.В., Медведовська В.М. Механічні процеси і апарати хімічних виробництв: навч. посібник. Дніпропетровськ: НМетАУ, 2008. 52 с.
2. Didur V., Tkachenko V., Tkachenko A., Didur V., Vereshchaga A.. Rheology of the pulp of castor-oil seeds and its effect on the process of pressing. Advances of science: Proceedings of articles the international scientific conference. Karlovy Vary, Kyiv: MCNIP, 2018. Р. 609–618.
3. Дідур В. В., Журавель Д. П., Шокарев О. М., Вюник О. В., Комар А. С. Аналіз технологій отримання олії з олійних культур. Науковий вісник ТДАТУ. 2022. Вип. 12, т. 3. C. 180–189. http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/16597 (дата звернення 24.12.2023).
4. Процеси та апарати харчових виробництв: підручник / А. М. Поперечний, О. І. Черевко, В. Б. Гаркуша, Н. В. Кирпиченко; за ред. А. М. Поперечного. Київ : Центр учбової літератури, 2007. 304 с.
5. Механічні процеси і обладнання переробного та харчового виробництва : навч. посібник / П. С. Берник [та ін.]. Львів : Львівська політехніка, 2004. 336 с.
6. Розрахунки обладнання підприємств переробної і харчової промисловості / В. Г. Мирончук [та ін.]. Вінниця: Нова книга, 2004. 288 с.
7. Малежик І. Ф. Процеси і апарати харчових виробництв: лабораторний практикум / за ред. І. Ф. Малежика. Київ: НУХТ, 2006. 224 с.
8. Marvin Winkler, Heiko Sonner, Marco Gleiss, Hermann Nirschl Fractionation of aultrafineparticles: Evaluation of separation efficiency by UV–visspectroscopy. Chemical Engineering Science. 2020. Vol. 213. е115374. https://doi.org/10.1016/j.ces.2019.115374.
9. Лабораторний практикум з дисципліни «Процеси і апарати»: навч.посібник / В. Ф. Ялпачик [та ін.]. Мелітополь: Видавничий будинок Мелітопольської міської друкарні, 2017. 275 с.
10. Процеси і апарати харчових виробництв : лабораторний практикум : навч. посібник / О. І. Черевко [та ін.]. Харків : Світ Книг, 2013. 168 с.
11. Процеси і апарати. Механічні та гідромеханічні процеси: підручник / В. С. Бойко, К. О. Самойчук, В. Г. Тарасенко [та ін.]. Мелітополь, 2021. 445 с.
12. Хімічна технологія та обладнання підприємств: навч. посібник для студентів спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» денної та заочної форм навчання / О. Д. Клименко, Е. Л.Селезньов. Луцьк: Луцький НТУ, 2018. 136 с.
13. Паляничка Н. О., Верхоланцева В. О. Пресове обладнання для виробництва рослинної олії: метод. вказівки для студентів, які навчаються за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування», здобувачів вищої освіти «Магістр». Мелітополь: ТДАТУ, 2018. 21 с .
14. Паламарчук І. П., Бандура В. М., Фіалковська Л. В., Пазюк В. М. Обґрунтування технології та розробка обладнання для первинного очищення соняшникової олії. Вібрації в техніці та технологіях. 2017. № 1(84). С. 128 – 132.
15. Dellapiane Juan, Pelloso, Jose. Process for purification of vegetable oils upon withdrawal of solids by centrifugation in the miscella stage. Patent. 2014. US8692004B https://www.researchgate.net/ publication/302724382 (дата звернення 04.01.2024).
16. Wong M., Eyres L., Ravetti L. Modern Aqueous Oil Extraction—Centrifugation Systems for Olive and Avocado Oils. Green Vegetable Oil Processing. 2018. Р. 19-51. https://doi.org/10.1016/B978-0-9888565-3-0.50005-4.
17. Resasco D. E., Crossley S. P., Wang B., White J. L. Interaction of water with zeolites: a review. CatalysisReviews. 2021. Vol. 63(2). P. 302–362. https://doi.org/10.1080/01614940.2021.1948301.
18. Salahudeen N. A. Reviewon Zeolite: Application, Synthesis and Effect of Synthesis Parameters on Product Properties. ChemistryAfrica. 2022. Vol. 5. P. 1889–1906. https://doi.org/10.1007/s42250-022-00471-9.
19. Бремер Г. И. Жидкостные сепараторы. Москва: Машгиз, 1977. 295 с.
20. Tantray Javeed Mansoor, Sheikh Choh Wani, Rasy Nissa, Nighat. Basic Life Science Methods, 2023. Р. 15-20. https://doi.org/10.1016/B978-0-443-19174-9.00005-2.
21. Процеси і апарати. Механічні та гідромеханічні процеси: підручник / В. С. Бойко, К. О. Самойчук, В. Г. Тарасенко [та ін.] Мелітополь, 2021. 445 с.
22. Angelis A., Michailidis D., Antoniadi L., Stathopoulos P. [et al.] Pilot continuous centrifugalliquid-liquid extraction of extravirgin olive oil biophenolsandgram-scalerecovery of pureoleocanthal, oleacein, MFOA, MFLA and hydroxyty rosol. Separation and Purification Technology. 2021. Vol. 255. e117692. https://doi.org/10.1016/j.seppur.2020.117692.
23. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт професійно-орієнтованої дисципліни «Технологічне обладнання м’ясної та молочної галузі» (Частина 3: Обладнання для розділення неоднорідних систем) для студентів напрямку підготовки 6.051701 – харчові технології та інженерія денної форми навчання / Укладачі В. М. Пазюк, О. Д. Пазюк. Вінниця: ВНАУ, 2014. 32 с.
24. Навчально-методичний посібник до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Експлуатація техніки в переробці» для студентів спеціальності 6.100102 «Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва» денної форми навчання / Укладачі В. М. Пазюк, О. Д. Пазюк, О. В. Цуркан. Вінниця: ВНАУ, 2013. 81 с.
25. ДСТУ 4534-2006 Олія соєва. Технічні умови. [Чинний від 2007-04-01]. Київ, 2007. 19 с. (Інформація та документація).
26. ДСТУ 4492:2017 Олія соняшникова. Технічні умови. [Чинний від 2019-01-01]. Київ Держстандарт України 2018 р. 19 с. (Інформація та документація).
Опубліковано
2024-07-02
Як цитувати
Дідур, В. В., Лещенко, І. А., & В’юник, О. В. (2024). ПРОБЛЕМИ ОЧИЩЕННЯ РОСЛИННИХ ОЛІЙ. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, 24(1), 63-74. https://doi.org/10.32782/2078-0877-2024-24-1-4