ДОСЛІДЖЕННЯ ЧАСТКИ ВПЛИВУ АБІОТИЧНИХ ЧИННИКІВ НА НАКОПИЧЕННЯ ФОНДУ СУХИХ РОЗЧИННИХ РЕЧОВИН В ПЛОДАХ ЧЕРЕШНІ ЗА ДОПОМОГОЮ МЕТОДУ ГОЛОВНИХ КОМПОНЕНТ
Анотація
Провідне місце серед плодових культур Південного регіону України займає черешня. Дослідження впливу погодних факторів на формування фонду сухих розчинних речовин в плодах черешні є актуальним питанням з огляду на прогнозування потенційної збереженості плодів черешні та її використання в безвідходному ланцюзі переробки плодової сировини. Метою досліджень було розробити математичну модель прогнозування вмісту сухих розчинних речовин у плодах черешні 33 сортів трьох строків достигання залежно від погодних факторів Півдня Степової зони України для забезпечення подальшого збереження біологічної цінності плодової сировини. Визначена сильна та середня лінійна кореляційна залежність між 17 погодно-кліматичними факторами та вмістом сухих розчинних речовин для сортів черешні раннього, середнього термінів достигання та 16 параметрами клімату для сортів пізньої групи достигання. Математично обґрунтовано, що на накопичення сухих розчинних речовин у плодах черешні незалежно від терміну достигання найбільший вплив мають погодні умови останнього місяця формування плодів.
Посилання
3. Papp N., Szilvássy B., Abrankó L., Szabó T., Pfeiffer P., Szabó Z., Nyéki J., Ercisli S., Stefanovits-Bányai É., Hegedűs A. Main quality attributes and antioxidants in Hungarian sour cherries: Identification of genotypes with enhanced functional properties. International Journal of Food Science and Technology. 2010. Vol. 45. P. 395–402. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2009.02168.x. 4. Bublyk M. O., Fryziuk L. A., Levchuk L. M. Fruit crop production distribution in Ukraine: A research note. Chemistry and Chemical Biology: Methodologies and Applications. 2014. № 9(18). P. 7–7. 5. Karagiannis E., Sarrou E., Michailidis M., Tanou G., Ganopoulos I., Bazakos C., Kazantzis K., Martens S., Xanthopoulou A., Molassiotis A. Fruit quality trait discovery and metabolic profiling in sweet cherry genebank collection in Greece. Food Chemistry. 2021. № 342. P. 128315. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128315.
6. Кіщак О. А. Основи промислової культури черешні в Лісостепу України. Київ : Аграрна наука, 2017. 240 с.
7. Habib M., Bhat M., Dar B. N., Wani A. A. Sweet cherrios from farm to table: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2017. № 57(8). P. 1638–1649. https://doi.org/10.1080/ 10408398.2015.1005831. 8. Winkler A., Knoche M. Calcium and the physiology of sweet cherries: A review. Scientia horticulturae. 2019. № 245. P. 107–115. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2018.10.012. 9. Polat A. A., Durgac C., Kamiloglu O. Determination of fruit quality parametes of sweet cherries grown in high elevation regions in Hatay, Turkey. Acta Horticulturae. 2009. № 795(2). P. 873–876. https://doi.org/ 10.17660/ActaHortic.2008.795.141. 10. Hrotko K. Development of intensive orchard systems of stone fruit in Hungary. Acta Horticulturae. 2009. № 825. P. 23–30.
11. Blagov A., Christov. N., Sotirov D., Stoyanova A. Comparison of some new apple and sweet cherry cultivars under the environmental conditions of kyustendil, Bulgaria. Acta Horticulturae. 2009. № 825. P. 89–96. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2009.825.10. 12. Ivanova I., Serdiuk M., Malkina V., Bandura I., Kovalenko I., Tymoshchuk T., Tonkha O., Tsyz O., Mushtruk M., Omelian A. The study of soluble solids content accumulation dynamics under the influence of weather factors in the fruits of cherries. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2021. Vol. 15. P. 350–359. https://doi.org/10.5219/1554.
13. Ivanova I., Serdiuk M., Tymoshchuk T., Bulygin S. & Moisiienko V. Assessment of sweet cherry fruit quality according to the requirements of the modern market. Plant and Soil Science. 2023. № 14(2). P. 21–32. https://doi.org/10.31548/plant2.2023.21. 14. Іванова І. Є., Сердюк М. Є., Тимощук Т. М., Маренич М. М. Формування фонду вітаміну С у плодах черешні під впливом погодних чинників. Вісник Полтавської державної агарної академії. 2021. № 2. С. 59–66. https://doi.org/10.31210/visnyk2021.02.07. 15. Radicevic S., Cerovic R., Mitrovic O., Gilisic I. Pomological characteristics and biochemical fruit composition of some Canadian sweet cherry cultivars. Acta Horticulturae. 2008. № 795(1). P. 283–286. 16. Іванова І. Є., Сердюк М. Є., Тимощук Т. М. Сортові особливості накопичення фенольних речовин у плодах черешні в умовах Південного Степу України. Вісник аграрної науки. 2021. № 7(820). С. 32–39. https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202107. 17. Sansavini S., Lugli S. Sweet cherry breeding programs in Europe and Asia. Acta Horticulture. 2008. № 795. P. 41–58, https://doi.org/ 10.17660/ActaHortic.2008.795.1. 18. Сердюк М. Є., Іванова І. Є., Малкіна В. М., Кривонос І. А., Тимощук Т. М., Євстафієва К. С. Формування сухих розчинних речовин у плодах черешні під впливом абіотичних факторів. Scientific Horizons. 2020. № 3(88). С. 127–135. https://doi.org/10.33249/2663-2144-2020-88-3-127-135. 19. Cittadini E. D., Keulen van H., Ridder de N., Peri P. L., Rodriguez M. J. Fruit Dry Weight and quality of ‘Bing’ sweet cherries grown without Sourse Limitations. Acta Horticulturae. 2008. № 795(2). P. 639–644. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2008.795.99. 20. Basanta M. F., Ponce N. M. A, Salum M. L., Rafo M. D., Vicente A. R., Erra-Balsolls R., Stort C. A. Compositional changes in cell wall polysaccharides from five sweet cherry (Prunus avium L,) cultivars during on-tree ripening. Jounal of Agricultural and Food Chemistry. 2014. № 62 (51). P. 12410–12427. https://doi.org/10.1021/jf504357u. 21. Slavin J., Lloyd B. Health benefits of frusts and vegetables. International Review Journal. 2012. № 3(4). P. 506–516. https://doi.org/10.3945/an.112.002154.
22. Chen L., Wu Y., Cheng H., Li Y., Zhao Y. A new middle ripening sweet cherry cultivar 'Linglongcui". Acta Horticulturae Sinica. 2018. № 45 (7). P. 1419–1420. https://doi.org/10.16420/j.issn.0513-353x.2017-0895.
23. Maglakelidze E., Bobokasvili Z., Kakashvili V., Tsigriasvili L. Biological and agricultural properties of sweet cherry (Prunus avium L.) cultivars in Georgia. International Journal of Science and Research. 2017. № 6(9). P. 796–803. 24. Ivanova I., Serdiuk M., Tymoshchuk T., Havryliuk O., Tonkha V. Dynamics of the average fruit weight and the ratio of kernels to pulp in cherry fruits grown in the Southern Steppe zone of Ukraine. Plant and Soil Science. 2022. № 13(3). P. 27–37. https://doi.org/10.31548/ agr.13(3).2022.27-37. 25. Chigozie A. K. Regression and Principal Component Analyses: a Comparison Using Few Regressors. American Journal of Mathematics and Statistics. № 2(1). P. 1–5. https://doi.org/10.5923/j.ajms.20120201.01. 26. Дослідницький практикум. Ч. 1. Методи дослідження плодоовочевої та ягідної продукції: підручник для здобувачів ступеня вищої освіти закладів вищої освіти / М. Є. Сердюк., О. П. Прісс, Н. А. Гапріндашвілі та ін. Мелітополь : Люкс, 2020. 370 с. 27. ДСТУ ISO 874-2002. Фрукти та овочі свіжі. Відбір проб [Чинний від 2003-01-10]. Київ, 2002. 5 с. (Інформація та документація).
28. ДСТУ ISO 2173:2007 Продукти з фруктів та овочів. Визначення розчинних сухих речовин рефрактометричним методом (ISO 2173:2003, IDT). [Чинний від 2009-01-01]. Київ, 2010. 7 с. (Інформація та документація). 29. Ming-ming C., Jing-lian M. Application of principal component regression analysis in economic analysis. Proceedings of the 3rd International Conference on Management Science, Education Technology, Arts, Social Science and Economics. 2015. P. 1205-1208. https://doi.org/10.2991/msetasse-15.2015.255.