ВИМОГИ ДО РАЦІОНУ ХАРЧУВАННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ
Анотація
В умовах сьогодення дослідження питань забезпечення раціональним та повноцінним харчуванням військовослужбовців Збройних Сил України є надзвичайно необхідним і важливим.З огляду на це, особливої актуальності набуває питання розроблення та наукового обґрунтування заходів, спрямованих на забезпечення раціонального харчування військовослужбовців необхідними поживними речовинами.Вимоги до раціону харчування військовослужбовців в Україні регламентуються постановою КМ України № 426 «Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань» від 29 березня 2002 р. (14 Норм), яку постановою КМ України від 3 жовтня 2016 р. № 696 «Про внесення змін до норм харчування військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань» доповнено Нормою № 15 – добовий польовий набір продуктів.Для забезпечення високого рівня фізичного та емоційного стану військовослужбовців під час виконання службово-бойових завдань необхідно забезпечити повноцінне харчування й налагодити логістику постачання харчових продуктів.
Посилання
2. Gulich, M. P., Deputat, Yu. M., Yashchenko, O. V., & Moiseyenko, I. E. Наукове обґрунтування удосконалення норм харчування військовослужбовців Збройних Сил України відповідно до стандартів НАТО [Scientific substantiation of the improvement of the nutritional standards of servicemen of the Armed Forces of Ukraine in accordance with NATO standards]. Актуальні питання захисту довкілля та здоров'я населення України – Current issues of environmental protection and health of the population of Ukraine, 2017, № 3, С. 279–313.
3. Лотоцька-Дудик У. Б., Крупка Н. О., Брейдак О. А. та ін. Харчування військовослужбовців : навч. посіб. Львів – Вінниця, 2023. 76 с.
4. Товма Л. Ф., Євлаш В. В., Глущенко В. В. Фізіолого-гігієнічна оцінка добового раціону харчування військовослужбовців ЗС України та інших військових формувань і його кореляція шляхом введення білково-вітамінного продукту «VitaBar». Честь і закон. 2017. № 1. С. 131–138.
5. Cole RE, Bukhari AS, Champagne CM, McGraw SM, Hatch AM, Montain SJ. Performance nutrition dining facility intervention improves special operations soldiers’ diet quality and meal satisfaction. Journal of Nutrition Education and Behavior. 2018. № 50(10): С. 993–1004. http://dx.doi.org/10.1016/j.jneb.2018.06.011.
6. Moody SM. Feeding the US Military: The Development of Military Rations. In: Meiselman, H. (eds) Handbook of Eating and Drinking. Springer, Cham. 2020. DOI: 10.1007/978-3-030-14504-0_76.
7. Силка І. М. Оцінка стану харчування військовослужбовців Збройних сил України. Наукові праці НУХТ. 2016. № 21(6). С. 182–188.
8. Товма Л. Ф., Крамаренко В.П., Дейниченко Г.В. Методика оптимізації складу трикомпонентної харчової системи з метою створення харчових продуктів для військовослужбовців. Бізнес-інформ. 2016. №1. С. 175–178.
9. Король Я., Лісніченко Ю., Бойко Г. Проблеми питання водопостачання підрозділів сухопутних військ збройних сил України в польових умовах. Збірник наукових праць Національної академії державної прикордонної служби України: військові та технічні науки. 2019. №3 (81). С. 377–388.
10. Король Я., Лісніченко Ю., Бойко Г. Проблеми питання водопостачання підрозділів сухопутних військ збройних сил України в польових умовах. Збірник наукових праць Національної академії державної прикордонної служби України: військові та технічні науки. 2019. №3 (81). С. 377–388.
11. Deputat Yu. M, Ivanko O. M., Savitskyi V. L. and et. Research of the actual energy consumption of the military personnel of the armed forces of Ukraine to substantiate the correction of their daily diet. Wiadomości lekarskie. 2021. № 3 (2). DOI: 10.36740/wlek202103222.
12. Deputat, Yu. N., Ivanko, O. M., Savitskyi, V. L., Kazmyrchuk, A. P., Gyluch, M. P., & Palamar, B. I. Research of the actual energy consumption of the military personnel of the Armed Forces of Ukraine to substantiate the correction of their daily diet. Wiadomosci Lekarskie, 2021. № 74(3), С. 684–689. DOI: https//doi.org/10.36740/WLek202103222.
13. North Atlantic Treaty Organisation. Nutrition Science and Food Standards for Military Operations (Nutrition et normes d'alimentation pour les op?rations militaires). Final Report of RTO Task Group. URL: natorto.cbw.pl/uploads/2010/3/TR-HFM-154-ALL.pdf. (дата звернення 25.01.2025).
14. Савицький В. Л., Депутат Ю. М., Іванько О. М., Горішна О. В. Досвід застосування індивідуальних раціонів харчування військовослужбовців: реалії та перспективи. Сучасні аспекти військової медицини: зб. наук. пр. 2020. Т. 27, № 2. С. 76–84. DOI: 10.32751/2310-4910-2020-27-29.
15. Sotelo-Diaz, I., & Blanco-Lizarazo, C. M. A systematic review of the nutritional implications of military rations. Nutrition health. 2019. № 25(2), С. 153–161. DOI: 10.1177/0260106018820980.
16. Tassone, E. C., & Baker, B. A. Body weight and body composition changes during military training and deployment involving the use of combat rations: a systematic literature review. British Journal of Nutrition. 2017. № 117(6), С. 897–910.
17. Kullen Ch, Mitchell L, O’Connor H, Gifford JA, Beck KL. Effectiveness of nutrition interventions on improving diet quality and nutrition knowledge in military populations: a systematic review. Nutrition Reviews. 2022; № 80(6). С. 1664–93. DOI: 10.1093/nutrit/nuab087.
18. Доценко В. Ф., Мурзін А. В. До питання оптимізації раціонів харчування військовослужбовців. Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека : матеріали міжнар. наук.-практ. конф., м. Київ, 28–29 травня 2015 р. Київ : НУХТ, 2015. C. 32–34.
19. Кучер М. О., Огороднійчук І. В., Козак Н. Д., Полторак М. Ф. Особливості водозабезпечення військовослужбовців в польових умовах. Проблеми військової охорони здоров’я. 2017. № 47. С. 144–148.
20. Karl JP, Margolis LM, Fallowfield JL, et al. Military nutrition research: Contemporary issues, state of the science and future directions. Eur J Sport Sci. 2022. № 22(1). С. 87–98. DOI: 10.1080/17461391.2021.1930192.
21. Cole RE, Bukhari AS, Champagne CM, McGraw SM, Hatch AM, Montain SJ. Performance nutrition dining facility intervention improves special operations soldiers’ diet quality and meal satisfaction. Journal of Nutrition Education and Behavior. 2018. № 50(10): С. 993–1004. http://dx.doi.org/10.1016/j.jneb.2018.06.011.
22. Лотоцька-Дудик У. Б., Крупка Н. О., Чорна В. В. Сучасний стан та організація харчування військовослужбовців Збройних Сил України в умовах російської агресії проти України. Науковий вісник Ужгородського університету, серія «Медицина», 2023. № 1 (67), С. 90–91.
23. Колісниченко Т. О. Харчування військовослужбовців збройних сил України у бойових умовах. Інтеграція науки і освіти: розвиток культурних і креативних індустрій : збірник наук. праць Всеукр. конф., м. Київ, 10 травня 2022 р. Київ : КНУТД, 2022. С. 186–188.