ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

Ключові слова: штучний інтелект, ресторан, роботи, кіоски

Анотація

У статті досліджено, що ресторанна індустрія України стрімко розвивається, і штучний інтелект відіграє дедалі більш важливу роль у покращенні операцій, досвіду клієнтів і загальної ефективності.Інструменти штучного інтелекту змінюють роботу ресторанів на сучасному конкурентному ринку, починаючи з оптимізації кухонних процесів і завершуючи персоналізацією взаємодії з клієнтами.Запровадження штучного інтелекту в ресторанному бізнесі відкриває нові перспективи для її розвитку, робить галузь більш конкурентоспроможною та гнучкою в умовах ринкового середовища.Використання штучного інтелекту значно сприяє покращенню комунікації з відвідувачами ресторану. Чатботи та віртуальні асистенти, оснащені штучним інтелектом, здатні відповідати на запити гостей закладу в режимі реального часу, надаючи інформацію про послуги, допомагаючи з бронюванням або вирішенням інших питань. Така співпраця забезпечує високий рівень обслуговування, що підвищує задоволеність клієнтів і покращує їхній досвід.

Посилання

1. 7 найкращих інструментів ШІ для ресторанів (січень 2025 р.) URL: https://www.unite.ai/uk (дата звернення 12.02.2025)
2. Кирніс Н. Застосування штучного інтелекту в ресторанному бізнесі. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2024 Том 7 № 1. С. 111–122.
3. Addanki, M., Patra, P., & Kandra, P. Recent advances and applications of artificial intelligence and related technologies in the food industry. Applied Food Research 2022. № 2, С. 100–126. https://doi.org/10.1016/ j.afres.2022.100126.
4. Штучний інтелект в ресторанному бізнесі. URL: http://surl.li/fkbpj (дата звернення: 03.02.2025).
5. Antony, A., & Sivraj, P. Food delivery automation in restaurants using collaborative robotics. In International conference on inventive research in computing applications. Institute of Electrical and Electronics Engineers. 2018. № 11–12. С. 111–117. https://doi.org/10.1109/ICIRCA.2018.8597280.
6. Штучний інтелект модернізує ресторанну індустрію. URL: https://www.restorator.ua/post/artificial-intelligence-is-modernizing-the-restaurant-industry (дата звернення 01.02.2025).
7. Як штучний інтелект змінює ресторанний бізнес. URL: https://marketer.ua/ua/how-artificial-intelligence- is-changing-the-restaurant-business/ (дата звернення 04.02.2025).
8. Клопотенко Є. В.. Звана вечеря створена штучним інтелектом. Instagram. URL: https://www.instagram.com/p/Cpr1eUgsVyF/ (дата звернення 01.02.2025).
9. Наш Київ. В Україні з’явилася піца від штучного інтелекту. URL: https://nashkiev.ua/news/v-ukraini-zyavilasya-pitsa-vid-shtuchnogo-intelektu (дата звернення 0.02.2025).
10. Ilnytskyi V., Korsak R., Sichka I. Interregional European Integration, Trade And Tourism Cooperation Of The Countries Of Eastern And Central Europe (On The Example Of Ukraine And The Czech Republic). European journal of transformation studies. 2019. Vol. 7. № 1. C. 67–89.
11. Ilnytskyi V., Korsak R., Hodia I. Ukrainian-czech economic links: diplomacy, trade, and tourism (the beginning of the ХХІ century). Baltic Journal of Economic Studies. 2018. Vol. 4. № 4. Pp. 181–187.
12. Hushtan T., Korsak R. The Role of State Support in the Development of the Hotel and Restaurant Business in the Context of Crisis Phenomena and Eurointegration Processes. Baltic Journal of Economic Studies. 2024. Vol. 10. № 2. Рр. 78–84.
Опубліковано
2025-03-26
Як цитувати
Семко, Т. В., & Пахомська, О. В. (2025). ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, 25(1), 141-146. https://doi.org/10.32782/2078-0877-2025-25-1-17