ЗНИЖЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНИХ ВИТРАТ ДИСПЕРГУВАННЯ ЗА РАХУНОК ЯВИЩА ЕЖЕКЦІЇ

  • К. О. Самойчук Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-3423-3510
  • О. П. Ломейко Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0001-7407-545X
  • О. О. Ковальов Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-4974-5201
  • О. О. Червоткіна Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-6814-0566
Ключові слова: центральний канал, струминний гомогенізатор, вершки, енергетичні витрати, молоко, диспергування, ежекція.

Анотація

Анотація. В статті проведений аналіз пристроїв аналогу та прототипу корисної моделі, результати якого свідчать про конструктивні особливості, з врахуванням яких технічно неможливим є забезпечення ежекції. Оскільки головним чинником диспергування є створення максимальної різниці між швидкостями знежиреного молока та вершків для забезпечення ефективного диспергування в цих конструкціях необхідно використовувати примусову подачу жирової фази, що призводить до збільшення енерговитрат процесу. Запропоновано корисну модель, в якій шляхом модернізації конструктивних елементів корпусної частини та виконання конфузору з різьбовою частиною та ущільнювачами можливо забезпечити 15–20% зниження енергетичних витрат диспергування.

Посилання

1. Huppertz T. Homogenization of Milk|Other Types of Homogenizer (High-Speed Mixing, Ultrasonics, Microfluidizers, Membrane Emulsification). Encyclopedia of Dairy Sciences. 2011. Р. 761–764.
2. Innings F., Trägаrdh C. Visualization of the drop deformation and break-up process in a high pressure homogenizer. Chem. Eng. Technol. 2005. Vol. 28. P. 882–891.
3. Liao Y. X., Lucas D. A literature review of theoretical models for drop and bubble breakup in turbulent dispersions. Chem. Eng. Sci. 2009. T. 64. P. 3389–3406.
4. Нужин Е. В., Гладушняк А. К. Гомогенизация и гомогенизаторы: монография. Одесса: Печатный дом, 2007. 264 с.
5. Самойчук К. О. Розвиток наукових основ гідродинамічного диспергування молочних емульсій: автореф. дис ... док. техн. наук: 05.18.12. Харків, 2018. 44 с.
6. Ковальов О. О. Обґрунтування параметрів струминно-щілинного гомогенізатора молока з роздільною подачею вершків : автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05.05.11. Мелітополь, 2021. 20 с.
7. Струминний гомогенізатор молока з роздільною подачею вершків: пат. № 106522 Україна: МКИ7 А 01 J 11/16. № u201511244; заявл. 16.11.2015; опубл. 25.04.2016, Бюл. № 8.
8. Tartar. L. The General Theory of Homogenization. Lecture Notes. 2009. 470 р.
9. Dhankhar, P. Homogenization fundamentals. IOSR Journal of Engineering. 2014. Vol. 4(5). P. 1-8.
10. Струминний гомогенізатор молока з роздільною подачею вершків: пат. № 119871 Україна: МКИ7 А 01 J 11/16. № u201704300; заявл. 03.05.2017; опубл. 10.10.2017, Бюл. № 19.
11. Walstra P, Wouters J. T. M. and Geurts T. J. Homogenization. Dairy Science and Technology. Second Edn. Taylor & Francis Group, LLC. Boca Raton London New York, 2006. 279 p.
12. Vladisavljevic, G., Al Nuumani, R., Nabavi, S. Microfluidic production of multiple emulsions. Micromachines. 2017. T. 8. P. 75.
13. Ward K., Fan Z. H. Mixing in Microfluidic Devices and Enhancement Methods. J. Micromech. Microeng. 2015. Vol. 25(9). P. 94001–94017.
Опубліковано
2023-11-10
Як цитувати
Самойчук, К., Ломейко, О., Ковальов, О., & Червоткіна, О. (2023). ЗНИЖЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНИХ ВИТРАТ ДИСПЕРГУВАННЯ ЗА РАХУНОК ЯВИЩА ЕЖЕКЦІЇ. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, 23(1), 77-84. Retrieved із https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/621

##plugins.generic.recommendByAuthor.heading##

1 2 3 > >>