ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПАРАМЕТРІВ СТРУМИННОГО ГОМОГЕНІЗАТОРА МОЛОКА З РОЗДІЛЬНОЮ ПОДАЧЕЮ ВЕРШКІВ ЩІЛЬОВОГО ТИПУ

  • К. О. Самойчук Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
  • О. О. Ковальов Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
  • Н. О. Паляничка Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
  • О. С. Колодій Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
  • М. Р. Лебідь Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
Ключові слова: щілинний гомогенізатор, молоко, енергетичні витрати, вершки, середній діаметр, жирова кулька

Анотація

Анотація – у статті наведено результати експериментальних досліджень процесу гомогенізації в струминному гомогенізаторі молока з роздільною подачею вершків щілинного типу. Визначено та обґрунтовано діапазон коливань змінних факторів процесу. Встановлено залежність між середнім діаметром жирових кульок після диспергування, швидкістю подачі знежиреного молока та діаметром камери гомогенізації в місці найбільшого звуження. Проведено обробку експериментальних даних та побудовано графіки, які демонструють залежність середнього діаметра жирових кульок від швидкості подачі вершків, жирності вершків та діаметру камери гомогенізації в місці найбільшого звуження.  Представлено та проаналізовано залежність середнього діаметра жирових кульок від жирності вершків та ширини кільцевої щілини струминного гомогенізатора молока з роздільною подачею вершків. Представлено графік, що демонструє залежність потужності диспергатора від продуктивності експериментального зразку для експериментальних та теоретичних значень потужності приводу насосів подачі знежиреного молока та вершків і загальної потужності процесу.

Посилання

1. Фиалкова Е. А. Гомогенизация. Новый взгляд: монография–справочник. Санкт-Петербург: ГИОРД, 2006. 392 с.
2. Самойчук К. О., Ковальов О. О., Султанова В. О. Якість та енергетична ефективність процесу струминної гомогенізації молока з роздільною подачею вершків // Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. Мелітополь, 2015. Вип. 15, т. 1. С. 240-248.
3. Самойчук К. О., Ковалев А. А., Бездитный А. А. Моделирование процесса струйной гомогенизации молока с раздельной подачей сливок // Вестник МГУП. Могилев, 2015. Вип. 2 (19). С. 69-76.
4. Walstra P., Wouters J. T. M., Geurts T. J. Homogenization. In: Dairy Science and Technology. Second Edn. London, New York: Taylor & Francis Group, LLC. Boca Raton, 2006. Р. 279.
5. Самойчук К. О. Розвиток наукових основ гідродинамічного диспергування молочних емульсій : автореф. дис ... докт. техн. наук: 05.18.12. Харків, 2018. 44 с.
6. Goullet A., Glasgow I., Aubry N. Effects of microchannel geometry on pulsed flow mixing // Mechanics Research Communications. 2006. Vol. 33. P. 739-746.
7. Матвиенко О. В., Ушаков В. М., Евтюшкин Е. В. Математическое моделирование турбулентного переноса дисперсной фазы в турбулентном потоке // Вестник ТГПУ. Томск, 2004. Вып. 6. С. 50-53.
Опубліковано
2019-03-02
Як цитувати
Самойчук, К., Ковальов, О., Паляничка, Н., Колодій, О., & Лебідь, М. (2019). ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПАРАМЕТРІВ СТРУМИННОГО ГОМОГЕНІЗАТОРА МОЛОКА З РОЗДІЛЬНОЮ ПОДАЧЕЮ ВЕРШКІВ ЩІЛЬОВОГО ТИПУ. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету, 19(2), 117-129. Retrieved із http://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/145