AYURVEDA MODERN HEALTH SYSTEM HUMAN ORGANISM

Keywords: ayurveda, healthy lifestyle, research, nutrition, doshas, Vata, Pitta, Kapha.

Abstract

Summary. The article provides an overview of basic Ayurvedic knowledge about a healthy lifestyle, achieving happiness and longevity — the oldest system of health improvement, original and clear principles of disease prevention, diagnosis and treatment. Ayurveda, which is one of the world's oldest systems of physical. From the standpoint of Ayurveda, a new understanding of human health is given as a unity of physical, mental and spiritual components, with the achievement of which true harmony between a person and the surrounding world is restored, which is the basis of health. The main difference between Ayurvedic approaches to the problem of human health and domestic ones is that the basis of understanding the state of health and diseases, the conditions of active old age and longevity in Ayurveda is the concept of a single organism, inseparable mental and physical, a separate organ and the whole organism. One of the important aspects of Ayurveda is the acceptance of a deep connection between man and the environment. According to the teaching, the change of seasons and climatic conditions, change of prevailing winds, temperature and amount of precipitation have a particularly noticeable effect on human health. The balance of elements in the environment affects the balance of doshas in the body.
And in the context of this topic, this concept is expressed in Ayurvedic teaching regarding the self-regulation of the body with food products that correspond to the three doshas (three constitutional types); the need to adapt the nutrition structure to changes in the environment (season, climate, weather conditions); concepts of ojas and sattvic food; the need to eat food that brings harmony to the body and provides it with prana - vital energy.
Ayurveda is a modern system of healing the human body, which affects the mental and physical concept of a single disease.
Modern studies of scientists confirm the validity and effectiveness of Ayurvedic ideas about the mechanisms of regulation of the functions of the human body by means of a rational individual diet, herbalism, the use of yoga, massages and the indispensable presence in our lives of a high spiritual content.

References

1. Сімахіна Г. О. Харчування як основна складова системи оздоровлення: точки зору Аюрведи і вітчизняної нутриціології / Г. О. Сімахіна, Н. В. Науменко. Наукові праці НУХТ. 2016. Т. 22, № 6. С. 117–125.
2. Українець А. І. та ін. Аюрведичні знання як унікальна цілісна система оздоровлення і лікування хвороб. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2015. Т. 22, №2. С. 117-123.
3. Дмитрієва А. В. Аюрведа. Вступ до ведичної медицини. Київ.: НВП Поліграф-Сервіс, 2015. 128 с.
4. Іщенко Т. І., Терешкевич В. В. Актуальність упровадження аюрведичних послуг на підприємствах гостинності. Інтернаука. 2018. № 3. С. 16–19.
5. Пиріг С. В., Голікова Т. П. Перспективи застосування аюрведи у вітчизняній індустрії гостинності. Молодий вчений. 2017. № 2. С. 303–306.
6. Сучасні тенденції, детермінанти та перспективи розвитку медичного та лікувально-оздоровчого spa- та wellness-туризму в світі / О.М. Мочульська та ін. Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України. 2019. № 3(81). С. 56–61.
7. Фролова Н. Е., Нєміріч О. В., Силка І. М. Технологія аюрведичних харчових продуктів: конспект лекцій для здобувачів освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 181 «Харчові технології» освітньопрофесійної програми «Технології аюрведичних харчових продуктів» денної форми навчання. Київ: НУХТ, 2019. 249 с.
8. Боде М. Аюрведа в ХХІ столітті: логіка, практика та етика. Медичний плюралізм у сучасній Індії. Нью-Делі: Orient Blackswan, 2012. С. 59-76.
9. Наливайко С. І. Індоарійські таємниці України. Київ: Либідь, 2004. 219 с.
10. Карпенко П. О., Мельнийчук Н. О., Фус С. В. Лікувальне харчування та шляхи щодо його удосконалення. Проблемы старения и долголетия. 2011. Т. 20, № 2. С. 159–165.
11. Репресас Х. 7 жизненных путей к здоровью, благополучию и долголетию / пер. с англ. Київ: Изд. дом «Амадей», 2002. 270 с.
12. Гігієна харчування з основами нутриціології: підручник / В. І. Ципріян та ін. Київ: Здоров’я, 2007. 572 с.
13. Гулий І. С. Основи валеології : валеологічні аспекти харчування: підручник / І. С. Гулий, Г. О. Сімахіна, А. І. Українець. Київ: НУХТ, 2003. 336 с.
14. Повна ілюстрована книга з йоги / Свамі Вішнудевананда; пер. з англ. 5-те вид., стереотипне. Київ: Здоров’я, 2010. 192 с.
15. Гонський Я. І. Біохімія людини: підручник / Я. І. Гонський, Т. П. Максимчук, М. І. Калинський. Тернопіль: Укрмедкнига, 2002. 744 с.
16. Annual Report on Tourіsm Statіstіcs (2012–2018). Department of Tourіsm, Government of Іndіa. 2023. Р. 12.
17. Export value of ayurvedіc and herbal products from Іndіa from FY 2015 to FY 2019. URL: https://www.statіsta.com/ statіstіcs/652418/export-value-of-ayurvedіc-and-herbal-products-іndіa/ (дата звернення 06.09.2023).
18. Development of technology of ayurvedic culinary products with natural plant components / N. Frolova at al. Technology audit and production reserves. 2018. № 6/3(44). Р. 48–54.
19. Syal K. The Concept of Diet in Ayurveda and Its Implications for the Modern World. Ayurvedic Science of Food and Nutrition. 2013. P. 25-38. https://dоi.org /l0.1007/978-1-4614-9628-1_3.
20. Bode M. Ayurveda in the Twenty-First Century: logic, practice and ethics. Medical pluralism in contemporary India. New Delhi : Orient Blackswan, 2012. Р. 59–76.
21. Sarkar P., Lohith K.,, Dhumal C., Traditional and ayurvedic foods of Indian origin. Journal of Ethnic Foods. 2015. № 3. Р. 97–109.
22. Gail Vance Civille, B. Thomas Carr Sensory Evaluation Techniques. 5th Edition. Published by CRC Press, 2016. P. 136. URL: https://www.routledge.com/Sensory-EvaluationTechniques/Civille-Carr/p/book/9781482216905 (дата звернення 06.09.2023).
23. Aguilar-Toalá J.E. et al. Postbiotics: An evolving term within the functional foods field.Trends in Food Science & Technology. 2018. Vol. 75. P. 105-114. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2018.03.009
24. Cherno N., Kapustyan A. Immunological properties of the bacterial origin compounds. Food science and technology. 2016. Vol. 10(3). P. 19-28. http://dx.doi.org/ 10.15673/fst.v10i3.175.
25. Wolf A. J., Underhill D. M. Peptidoglycan recognition by the innate immune system. Nat Rev Immunol. 2018. Vol. 18(4). P. 243-254. http://dx.doi.org/10.1038/nri.2017.136. Epub 2018 Jan 2.
26. Irazoki O., Hernandez S.B. and Cava F. Peptidoglycan Muropeptides: Release, Perception, and Functions as Signaling Molecules Front. Microbiol. 2019. Vol. 10. P. 500. http://dx.doi.org/10.3389/fmicb.2019.00500.
27. Traub S., Von S. Aulock, Hartung T., Hermann C. MDP and other muropeptides – direct and synergistic effects on the immune system. J. Endotoxin Res. 2006. № 12. Р. 69-85. http://dx.doi.org/10.1179/096805106X89044.
28. MDP Up-Regulates the Gene Expression of Type I Interferons in Human Aortic Endothelial Cells / Qingshan Lv. et al. Molecules. 2012. Vol. 17. P. 3599-3608. http://dx.doi.org/10.3390/molecules17043599.
29. Matsui K., Ikeda R. Peptidoglycan in combination with muramyldipeptide synergistically induces an interleukin-10-dependent T helper 2-dominant immune response. Microbiol Immunol. 2014. Vol. 58. P. 260-265. http://dx.doi.org/10.1111/1348-0421.12139.
Published
2023-11-15
How to Cite
Семко, Т., & Пахомська, О. (2023). AYURVEDA MODERN HEALTH SYSTEM HUMAN ORGANISM. Proceedings of Dmytro Motornyi Tavria State Agrotechnological University, 23(2), 206-216. Retrieved from https://oj.tsatu.edu.ua/index.php/pratsi/article/view/651