ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ДИСПЕРГУВАННЯ МОЛОЧНОГО ЖИРУ В ІМПУЛЬСНОМУ ГОМОГЕНІЗАТОРІ

  • Н. О. Паляничка Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0001-8510-7146
  • В. О. Верхоланцева Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0003-1961-2149
  • О. О. Червоткіна Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-6814-0566
  • О. О. Ковальов Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-4974-5201
  • В. Ф. Ялпачик Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-0349-2448
Ключові слова: Диспергування, молочний жир, імпульсний гомогенізатор, фактори, жирові кульки, поршень-ударник, ступінь гомогенізації

Анотація

Проведений аналіз технологічного обладнання для диспергування молочного жиру, яке використовується на сьогоднішній день в молочній промисловості, показало, що найбільш перспективним типом обладнання є імпульсний гомогенізатор. Даний тип обладнання дозволяє отримати високоякісний молочний продукт із значно нижчими витратами енергії на процес. Було проведено дослідження процесу диспергування молочного жиру в імпульсному гомогенізаторі молока, яке дозволило встановити фактори і сили, які впливають на якість гомогенізації, що в подальшому дозволить регулювати даний технологічний процес у виробничих умовах. За допомогою комп’ютерного моделювання було отримано модель роботи імпульсного гомогенізатора та проаналізовано принцип його роботи.

Посилання

1. Hup pertz T. Homogenization of Milk | Other Types of Homogenizer (High Speed Mixing, Ultrasonics, Microfluidizers, Membrane Emulsification). Encyclopedia of Dairy Sciences . 2011. P. 761 764.
2. Drankhar P. Hom ogenization fundamentals IOSR Journal of Engineer ing. 2014. Vol. 4 (5). Р . URL www iosrjen org Papers vol 4 issue 5%20( part 4)/ A 04540108. pdf дата звернення 28.02.2024).
3. Homogenizer Handbook Processing of Emulsions and Dispersions. APV, An SPX Brand 2009. Р. 23.
4. Wilbey R. A. Homogenization o f Milk: Principles and Mechanism of Homogenization, Effects and Assessment of Efficiency: Valve Homogenizers. Encyclopedia of Dairy Sciences . 2011. P. 750 754.
5. Liu C., Li М., Liang С., Wang W. Measurement and analysis of bimodal drop size distribution in a rotor stator homogenizer. Chemical Engineering Science. 2013. Vol. 102. P. 622 631.
6. Ahmad T. Homogenization Centrif ugation. Dairy Plant Engineering and Management. 2012. Ch. 10. P. 237 247.
7. Håkansson A. Fuchs L. Innings F. Revstedt J. Trägår dh C. & Bergenståhl B. Turbulent Velocity Fields Measurements of Two Phase Flow in a High Pressure Homogenizer Scale Model. Submitted to journal . 2016. Vol. 69. Р. 320 342.
8. Innings F. Trägårdh C. Visualization of the Drop Deformation and Break Up Proce ss in a High Pressure Homogenizer Chemical Engineering & Technology . 2015. Vol 28 (8). P 882 891. URL : https://onlinelibrary.wiley.com/ doi/10.1002/ceat.200500080 (дата звернення 11.03.2024).
9. Дейниченко Г. В., Самойчук К. О., Івженко А. О., Левченко Л. В. Аналіз конструкцій гомогенізаторів молочної промисловості. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету . 2016. Вип.16 т 1. С. 9 15.
10. Peng J ., Dong W ., Li L ., Xu J ., Jin D ., Xia X ., Liu Y . Effect of high pressure homogenization p reparation on mean globule size and large diamete r tail of oil in water injectable emulsions. Journal of Food and Drug Analysis. 2015. Vol. 23 ( P. 828 835 . https://doi.org/10.1016 /j.jfda.2015.04.00411.
Postelmans A., Aernouts B., Jordens J., Van Gerv en T., Saeys W. Milk homogenization monitoring: Fat globule size estimation from scattering spectra of milk. Innovative Food Science & Emerging Technologies. 2020. Vol. 60 . no 102311 . https://doi.org/10.1016/j.ifset.2020.10231112.
Ashokkumar M., Rink R ., Shestakov S. Hydrodynamic cavitation an alternative t o ultrasonic food processing Technical Acoustics . 2011. 9. P. 156 166
13. Brivibaa K., Gräfc V., Walzc E., Guamisd B., P. Butz P. Ultra high pressure homogenization of almond milk: Physico ch emical and physiological effects. Food Chemistry . 2016. Vo l. 192 P. 82 89.
14. Rayner Marilyn, Dejmek Petr. Engineering Aspects of Emulsification and Homogenization in the Food Industry CRCpress Taylor Ftancis group London 2015. 322 р.
Опубліковано
2024-07-15
Як цитувати
Паляничка, Н. О., Верхоланцева, В. О., Червоткіна, О. О., Ковальов, О. О., & Ялпачик, В. Ф. (2024). ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ДИСПЕРГУВАННЯ МОЛОЧНОГО ЖИРУ В ІМПУЛЬСНОМУ ГОМОГЕНІЗАТОРІ. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, 24(3), 72-81. https://doi.org/10.32782/2078-0877-2024-24-3-6

##plugins.generic.recommendByAuthor.heading##