ДОСЛІДЖЕННЯ ВИКОРИСТАННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОГО ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ДИСПЕРГУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ З ВИРОБНИЦТВА МОЛОЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ
Анотація
У статті розглянуто дослідження впровадження енергоощадного обладнання для процесу диспергування молока. Попередній аналіз засвідчив, що традиційне устаткування для гомогенізації характеризується високим енергоспоживанням, що є вагомим недоліком в умовах сучасного виробництва. Теоретичне обґрунтування дало змогу відокремити перспективний варіант – пульсаційний гомогенізатор. Його застосування забезпечує зниження енергозатрат за збереження якості готової продукції. У роботі визначено ключові конструктивні характеристики пульсаційного гомогенізатора та представлено зовнішній вигляд дослідного зразка. Також було здійснено попереднє тестування роботи цього пристрою в умовах виробничої лінії пастеризованого питного молока на молокопереробному підприємстві. Отримані результати підтверджують, що після обробки пульсаційним гомогенізатором молоко зберігає високі якісні показники, а енергоспоживання значно менше порівняно з клапанними моделями гомогенізаторів.
Посилання
2. Drankhar P. Homogenization fundamentals. IOSR Journal of Engineering. 2014. Vol. 4, Iss. 5. 8p. URL: www.iosrjen.org/Papers/ vol4_issue5%20(part-4)/A0454 0108.pdf
3. Wilbey R.A. Homogenization of Milk: Principles and Mechanism of Homogenization, Effects and Assessment of Efficiency: Valve Homogenizers. Encyclopedia of Dairy Sciences (Second Edition). 2011. P. 750–754.
4. Liu C., Li М., Liang С., Wang W. Measurement and analysis of bimodal drop size distribution in a rotor-stator homogenizer. Chemical Engineering Science. 2013. Vol. 102. P. 622–631.
5. Håkansson A. Fuchs L. Innings F. Revstedt J. Trägårdh C. & Bergenståhl B. 2011. Turbulent Velocity Fields Measurements of Two Phase Flow in a High Pressure Homogenizer Scale Model. Submitted to journal. 2016. Р. 320–342.
6. Innings F., Trägårdh C. Visualization of the Drop Deformation and Break-Up Process in a High Pressure Homogenizer. Chemical Engineering & Technology. Volume 28, Issue 8, August, 2015. Pages 882–891. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ceat.200500080
7. Дейниченко Г.В., Самойчук К.О., Івженко А.О., Левченко Л.В. Аналіз конструкцій гомогенізаторів молочної промисловості. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. 2016. Вип. 16. Т. 1. С. 9–15.
8. Peng J., Dong W., Li L., Xu J., Jin D., Xia X., Liu Y. Effect of high-pressure homogenization preparation on mean globule size and large-diameter tail of oil-in-water injectable emulsions. Journal of Food and Drug Analysis. 23, 4, 828–835 (2015). https://doi.org/10.1016/j.jfda.2015.04.004
9. Дейниченко Г.В., Самойчук К.О., Левченко Л.В. Теоретичні дослідження пульсаційної гомогенізації молока. Інноваційні аспекти розвитку обладнання харчової і готельної індустрії в умовах сучасності : матеріали ІІ Міжнар. наук.-практ. конф., 5–7 вересня 2017 р. Харків : ХДУХТ, 2017. С. 42–43.
10. Deynichenko G., Samoichuk K., Yudina T., Levchenko L., Palianychka N., Verkholantseva V., Dmytrevskyi D., Chervonyi V. Parameter optimization of milk pulsation homogenizer. Journal of Hygienic Engineering and Design, 2018. Vol. 24. P. 63–67.
11. Самойчук К.О., Кюрчев С.В., Паляничка Н.О., Верхоланцева В.О. Упровадження високоефективного обладнання для диспергування емульсій у технологічну лінію переробки молока. Науковий вісник Таврійського державного агротехнологічного університету. 2022. Вип. 12. Т. 2. С. 7–14.