ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ СТВОРЕННЯ ПУЛЬСАЦІЙНОГО ГОМОГЕНІЗАТОРА ДЛЯ ДИСПЕРГУВАННЯ МОЛОЧНОЇ СИРОВИНИ
Анотація
У роботі проаналізовано ключові технологічні особливості розроблення пульсаційного гомогенізатора, який застосовується у процесі диспергування молочної сировини. Гомогенізація, що забезпечує диспергування, є одним із провідних етапів технологічної лінії переробки молока та виготовлення молочної продукції. Саме якість виконання цього процесу визначає смакові властивості та споживчі характеристики кінцевого продукту. Разом із тим дослідження довели, що традиційні гомогенізатори відзначаються значними енерговитратами, що робить даний процес одним із найбільш енергоємних у виробництві. Для зниження цих витрат пропонується впровадження нового типу обладнання – пульсаційних гомогенізаторів, здатних забезпечити необхідну якість продукції за істотного зменшення споживання електроенергії. У статті наведено розрахунки основних режимів роботи та параметрів таких апаратів, а також визначено вимоги до їх конструкторських рішень.
Посилання
2. Håkansson A., Innings F., Trägårdh C., Bergenståhl B. A high-pressure homogenization emulsification model– Improved emulsifier transport and hydrodynamic coupling. Chemical Engineering Science 91. 2013. Р. 44–53. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ces.2013.01.011.
3. Guo X., Chen M., Li Y., Liu C. Modification of food macromolecules using dynamic high-pressure microfluidization: A review. Trends in Food Science & Technology 100. 2020. 223–234. DOI: https://doi.org/10.1103/PhysRevE.86.026308.
4. Glawdel T., Ren C.L. III. Dynamic surfactant effects. Physical Review E 86. 2012. 026308. DOI: https://doi.org/10.1103/PhysRevE.86.026308.
5. Lu Y., Mao L., Hou Z., Miao S., Gao Y. Development of Emulsion Gels for the Delivery of Functional Food Ingredients: From Structure to Functionality. Food Engineering Reviews 11. 2019. 245–258. DOI: 10.3389/fnut.2022.890188.
6. Håkansson A., Fuchs L., Innings F., Revstedt J., Trägårdh C., Bergenståhl B. Velocity Measurements of Turbulent Two-Phase Flow in a High-Pressure Homogenizer Model. Chemical Engineering Communications 200(1). (2013). 93–114. DOI: 10.1080/00986445.2012.691921.
7. Дейниченко Г.В., Самойчук К.О., Івженко А.О., Левченко Л.В. Аналіз конструкцій гомогенізаторів молочної промисловості. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. 2016. Вип. 16. Т. 1. С. 9–15.
8. Ковальов О.О., Левченко Л.В., Самойчук К.О. Енергетичні витрати перспективних конструкцій гомогенізаторів молока. Наукові здобутки у вирішенні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства : збірник праць за підсумками VІІ міжнар. наук.-практ. конф., 27–28 квітня 2017 р. Київ : НУБІП, 2017. С. 315–316.
9. Дейниченко Г.В., Самойчук К.О., Левченко Л.В. Аналітичні дослідження енерговитрат пульсаційного гомогенізатора молока. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2016. Вип. 1(23). С. 170–181.
10. Palianychka N., Samoichuk K., Verkholantseva V., Sova N., Kholobtseva I. Quality Improvement of Emulsions Dispersion in the Pulsation Homogenizer Using Computer Simulation. Lecture Notes in Mechanical Engineering, Odesa. 735 –745.
11. Паляничка Н.О. Визначення основних параметрів і режимів роботи промислового зразка імпульсного гомогенізатора молока. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету. 2015. Вип. 15. Т. 1. С. 187–191.

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.

