УПРОВАДЖЕННЯ КУЛЬТУРИ СОРТУВАННЯ СМІТТЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТА ПОЗИТИВНИЙ ДОСВІД РОЗВИНЕНИХ КРАЇН
Анотація
Щороку в Україні накопичується величезна кількість сміття, рівень переробки якого не перевищує 5%. Значна частина проблем, пов’язаних з утилізацією сміття, пов’язана з відсутністю його сортування для подальшого рециклінгу. У статті проведено аналіз труднощів, пов’язаних з упровадженням системи сортування сміття. Розглядаються основні методи впровадження культури сортування сміття в розвинених країнах, їх ефективність та проблеми, що виникають. Підкреслено важливість законодавчої підтримки підприємств із рециклінгу, упровадження нормативів відносно відсотку продукції, виготовленої з використанням перероблених матеріалів, регулювання суперечок між обов’язками з утилізації сміття з боку комунальних установ та підприємств. Особливу увагу приділено позитивному досвіду та інноваціям, які можуть бути запозичені з інших країн. Підкреслено важливість громадської свідомості, освітніх програм та державних ініціатив. Розглянуто конкретні приклади з Японії, Німеччини, Швеції та інших країн. Висвітлено можливості адаптації успішних методів для України та інших країн, що розвиваються.
Посилання
2. Інноваційні технології та обладнання галузі. Переробка продукції тваринництва : посібник-практикум / К.О. Самойчук та ін. Мелітополь : Forward press, 2020. 250 с.
3. E.S. Gruber, V. Stadlbauer, V. Pichler, K. Resch-Fauster, A. Todorovic, T. C. Meisel, S. Trawoeger, O. Hollóczki, S.D. Turner, W. Wadsak, A. Dick Vethaak, L. Kennercorresponding. To Waste or Not to Waste: Questioning Potential Health Risks of Micro- and Nanoplastics with a Focus on Their Ingestion and Potential Carcinogenicity. Expo Health. 2022. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9971145/
4. Palianychka N., Verkholantseva V., Kovalyov A. Use of energy-efficient equipment in drinking milk technological line. Сучасна інженерія агропромислових і харчових виробництв : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 24–25 листопада 2022 р. Харків : ДБТУ, 2022. С. 90–92
5. UNEP Food Waste Index Report 2021. URL: https://www.unep.org/resources/report/unep-food-waste-index-report-2021
6. Основи розрахунку та конструювання обладнання переробних і харчових виробництв : підручник / К.О. Самойчук та ін. Мелітополь : ММД, 2020. 428 с.
7. Palianychka N., Samoichuk K., Kovalyov A. Application of computer simulation for researching the process of milk emulsion dispersion. Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії : матеріали VI міжнародної науково-практичної конференції, 3–4 листопада 2022 р. Черкаси : ЧДТУ, 2022. С. 110–115.
8. Vitenko, T., Marynenko, N., Kramar, I. European Experience in Waste Management. Environ. Sci.Proc. 2021, 9, 17. https://doi.org/10.3390/environsciproc2021009017