УПРОВАДЖЕННЯ КУЛЬТУРИ СОРТУВАННЯ СМІТТЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТА ПОЗИТИВНИЙ ДОСВІД РОЗВИНЕНИХ КРАЇН

  • О. О. Ковальов Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-4974-5201
  • К. О. Самойчук Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-3423-3510
  • Б. В. Болтянський Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0003-2072-4025
  • В. Б. Гулевський Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0003-1434-9724
  • І. С. Панов Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
Ключові слова: культура, сортування сміття, проблеми впровадження, позитивний досвід, розвинені країни, громадська свідомість

Анотація

Щороку в Україні накопичується величезна кількість сміття, рівень переробки якого не перевищує 5%. Значна частина проблем, пов’язаних з утилізацією сміття, пов’язана з відсутністю його сортування для подальшого рециклінгу. У статті проведено аналіз труднощів, пов’язаних з упровадженням системи сортування сміття. Розглядаються основні методи впровадження культури сортування сміття в розвинених країнах, їх ефективність та проблеми, що виникають. Підкреслено важливість законодавчої підтримки підприємств із рециклінгу, упровадження нормативів відносно відсотку продукції, виготовленої з використанням перероблених матеріалів, регулювання суперечок між обов’язками з утилізації сміття з боку комунальних установ та підприємств. Особливу увагу приділено позитивному досвіду та інноваціям, які можуть бути запозичені з інших країн. Підкреслено важливість громадської свідомості, освітніх програм та державних ініціатив. Розглянуто конкретні приклади з Японії, Німеччини, Швеції та інших країн. Висвітлено можливості адаптації успішних методів для України та інших країн, що розвиваються.

Посилання

1. Ковальов О.О., Самойчук К.О. Необхідні умови забезпечення конкурентоздатності України на світових ринках продуктів харчування. Матеріали VI міжнародної науково-практичної конференції «Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії», 3–4 листопада 2022 р. Черкаси : ФОП Гордієнко Є.І., 2022. С. 143–146.
2. Інноваційні технології та обладнання галузі. Переробка продукції тваринництва : посібник-практикум / К.О. Самойчук та ін. Мелітополь : Forward press, 2020. 250 с.
3. E.S. Gruber, V. Stadlbauer, V. Pichler, K. Resch-Fauster, A. Todorovic, T. C. Meisel, S. Trawoeger, O. Hollóczki, S.D. Turner, W. Wadsak, A. Dick Vethaak, L. Kennercorresponding. To Waste or Not to Waste: Questioning Potential Health Risks of Micro- and Nanoplastics with a Focus on Their Ingestion and Potential Carcinogenicity. Expo Health. 2022. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9971145/
4. Palianychka N., Verkholantseva V., Kovalyov A. Use of energy-efficient equipment in drinking milk technological line. Сучасна інженерія агропромислових і харчових виробництв : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, 24–25 листопада 2022 р. Харків : ДБТУ, 2022. С. 90–92
5. UNEP Food Waste Index Report 2021. URL: https://www.unep.org/resources/report/unep-food-waste-index-report-2021
6. Основи розрахунку та конструювання обладнання переробних і харчових виробництв : підручник / К.О. Самойчук та ін. Мелітополь : ММД, 2020. 428 с.
7. Palianychka N., Samoichuk K., Kovalyov A. Application of computer simulation for researching the process of milk emulsion dispersion. Інтеграційні та інноваційні напрями розвитку харчової індустрії : матеріали VI міжнародної науково-практичної конференції, 3–4 листопада 2022 р. Черкаси : ЧДТУ, 2022. С. 110–115.
8. Vitenko, T., Marynenko, N., Kramar, I. European Experience in Waste Management. Environ. Sci.Proc. 2021, 9, 17. https://doi.org/10.3390/environsciproc2021009017
Опубліковано
2025-05-30
Як цитувати
Ковальов, О. О., Самойчук, К. О., Болтянський, Б. В., Гулевський, В. Б., & Панов, І. С. (2025). УПРОВАДЖЕННЯ КУЛЬТУРИ СОРТУВАННЯ СМІТТЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТА ПОЗИТИВНИЙ ДОСВІД РОЗВИНЕНИХ КРАЇН. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, 25(2), 157-162. https://doi.org/10.32782/2078-0877-2025-25-2-19

##plugins.generic.recommendByAuthor.heading##

1 2 > >>