ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ЗАМОРОЖУВАННЯ ЯГІД

  • В. О. Верхоланцева Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0003-1961-2149
  • Н. О. Паляничка Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0001-8510-7146
  • Н. О. Фучаджи Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-3423-3510
  • О. О. Червоткіна Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного https://orcid.org/0000-0002-6814-0566
Ключові слова: заморожування, технологія, ягоди, температура, холод, якість

Анотація

Проведений аналіз технології заморожування ягід, яку використовують на сьогоднішній день в харчової промисловості, показало, що треба вдосконалити даний процес. Це дозволить отримати якісну продукції після використання заморожуваних ягід із максимальним збереження якості. При заморожуванні ягід традиційними методами, що застосовуються в харчовій промисловості, відбуваються значні втрати більшості біологічно активних речовин, особливо під час розморожування. Було проведено дослідження процесу заморожування ягід, яке дозволило встановити фактори, які впливають на якість продукції, що в подальшому дозволить використовувати у виробничих умовах. Тому існуючі низькотемпературні технології переробки ягідної сировини потребують вдосконалення.

Посилання

1. Chauhan A., Trembley J., Wrobel L. C., & Jouhara H. Experimental and CFD validation of the thermal performance of a cryogenic batch freezer with the effect of loading. Energy. 2019. Vol. 171. P. 77-94. http://dx.doi.org/10.1016/j.energy.2018.12.149.
2. Li D., Zhu Z. & Sun D.-W. Effects of freezing on cell structure of fresh cellular food materials: a review. Trends in Food Science & Technology. 2018. Vol. 75. P. 46-55. http://dx.doi.org/10.1016/ j.tifs.2018.02.019.
3. Li Y. & Chen Y. (2016). Assessing the thermal performance of three cold energy storage materials with low eutectic temperature for food cold chain. Energy. 2016. Vol. 115(1). P. 238-256. http://dx.doi.org/ 10.1016/j. energy.2016.08.106.
4. Лабораторний практикум з дисципліни «Процеси і апарати»: навч.посібник / В. Ф. Ялпачик [та ін.]. Мелітополь: Видавничий будинок Мелітопольської міської друкарні, 2017. 275 с.
5. Verkh olantseva V Scientific achievements in enviromental and lif e science Polish Ukrainian cooperation. Scientific monograph / L Zbaravska, O Chaikovska, O Ovcharuk, S Kiurchev Krakow, 2018. Vol. II. P
6. Технологічне обладнання для переробки продукції рослинництва: лаборатор. практикум / В. Ф. Ялпачик [та ін.]. Мелітополь: Видавничий будинок Мелітопольської міської друкарні, 2017. 277 с.
7. Микитюк П. П, Крисько Ж. Л., Овсянюк-Бердадіна О. Ф., Скочиляс С. М. Інноваційний розвиток підприємства: навч. посібник. Тернопіль: ПП «Принтер Інформ», 2015. 224 с.
8. Гель І. М . Суниця: біологія, сорти, технології вирощування та переробки. Львів : Український бестселер, 2011. 110 с
9. Паламарчук І. П., Кюрчев С. В., Верхоланцева В. О. Віброхвильовий семіфлюідизаційний п роцес низькотемпературної обробки рослинної сировини. Со ціаль но економічний розвиток аграрної сфери: Інженерно економічне забезпечення : Міжнар. практ. конференція, 19 20 квітня. Тернопіль , 2018. С . 283 285.
10. Гель І. М. Суниця: біологія, сорти, технології вирощування та переробки Львів : Український бест селер , 2011. 110 с.
11. Priss O . [et Effect of abiotic factors on the respiration intensity of fruit vegetables during . Eastern European Journal of Enterprise Technologies . 2017. Vol. 6/11(90). P. 27 34.
12. Frihat M. H., Alzgoul B. M., Radaedeh J. Estimat ion o f food product freezing time Buletinul Institutului Politehnic Din Iasi . 2012. V. 58 ( P . 8 4 90.
13. Freezing of fruits and vegetables. FAO corporate document repository. URL : http://www .fao.o rg/ docrep/008/y5979e/y5979e03.htm дата звернення 28.02.2024).
14. Семіфлюїдизаційний пристрій для швидкого заморожування харчових продуктів: пат. 135240 Україна: МПК F25D 17/06 (2006.01). № u201900150; заяв. 04.01.2019; опуб 25.06.2019, Бюл. 12.
15. Потоковий семіфлюїдизаційний морозильний пристрій: пат. 135242 Україна: МПК F25D 17/06 (2006.01). № u201900154; заяв. 04.01.2019; опуб 25.06.2019, Бюл. 12.
16. Оптимізація технології заморожування плодоовочевої продукції / В. Ф. Ялпачик [та ін.]. Мелітополь : Видавничий будинок «ММД», 2018. 198 с
17. Тарасенко В. Г. Технологічно-конструктивне обґрунтування процесу підморожування кабачків і гарбузів при підготовці до довготривалого зберігання : автореф. дис. … канд. техн. наук : 05.18.12 / Вінниц. нац. аграр. ун-т. Вінниця, 2015. 20 с.
18. Процеси і апарати харчових виробництв. Теплообмінні процеси: підручник / В. С. Бойко, К. О. Самойчук, В. Г. Тарасенко, О. П. Ломейко. Мелітополь: ВПЦ «Lux», 2020. 330 с.
19. Машини, обладнання та їх використання при переробці сільськогосподарської продукції: навч. посібник: практикум / В. Ф. Ялпачик, В. О. Олексієнко, Ф. Ю.Ялпачик [та ін.]. Мелітополь: Видавничий будинок ММД, 2015. 196 с.
20. Ялпачик В. Ф., Кюрчев С. В., Тарасенко В. Г. Моделювання процесу заморожування гарбузових овочів. Конструювання, виробництво та експлуатація сільськогосподарських машин. 2013. Вип. 43, ч. II. С. 297-303.
21. Павлюк Р. Ю. Крио- и механохимия в технологиях пищевых производств: монография / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, О. О. Юрьева [и др.]. Харьков: Домино, 2015. 255 с.
22. Tu J., Xu B., Liu H. Effects of different freezing methods on the quality and microstructure of lotus root. International Journal of Refrigiration. 2015. Vol. 52. P. 59–65. http://dx.doi.org/10.1016/ j.ijrefrig.2014.12.015.
23. Tolstorebrov I., Eikevik T., Bantle T. Effect of low and ultra-low temperature applications during freezing and frozen storage on quality parameters for fish. International Journal of Refrigeration. 2015. Vol. 11. P. 25–35. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijrefrig.2015.11.003.
24. Криомеханохимия в нанотехнологиях пищевых продуктов: монография / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, А. А. Берестова [и др.]. Харьков: Домино, 2015. 260 с.
25. Синха Н. К., Хью И. Г. Настольная книга по переработке плодовоовощной продукции / пер. с англ. СПб.: Профессия, 2014. 912 с.
26. Біохімія плодів та овочів : навч п осібник В. В. Євлаш О. П. Прісс , М. Є. Сердюк та ін. Мелітополь: Видавничо поліграфічний центр «Люкс» 2019. 206 с.
Опубліковано
2024-07-02
Як цитувати
Верхоланцева, В. О., Паляничка, Н. О., Фучаджи, Н. О., & Червоткіна, О. О. (2024). ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ЗАМОРОЖУВАННЯ ЯГІД. Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, 24(1), 101-108. https://doi.org/10.32782/2078-0877-2024-24-1-7

##plugins.generic.recommendByAuthor.heading##