ОСОБЛИВОСТІ ВИРОБНИЦТВА СИРУ «ГОЛЛАНДСЬКИЙ» НА ПОТУЖНОСТЯХ ФІЛІЇ «ОХТИРСЬКИЙ СИРКОМБІНАТ» ПП «РОСЬ»
Ключові слова:
сир твердий, Голландський, молоко, закваска, згусток, друге нагрівання, посол, дозрівання.
Анотація
Анотація – в роботі проведено узагальнення даних літератури, щодо розвитку українського ринку твердих сирів. Проведено аналіз виробництва сиру «Голландський» в умовах Охтирського сиркомбінату ПП «Рось». Детально описано технологічні параметри, режими та обладнання, які використовує сучасне виробництво. Дійшли висновку, що молокопереробні підприємства мають можливість виробництва різних видів твердих сирів, зокрема вироблений продукт має високі якісні показники, гідний європейського ринку та відповідає вимогам ДСТУ 6003:2008 «Сири тверді. Загальні технічні умови».
Посилання
1. Досягнення молодих вчених у вирішенні актуальних проблем м’ясної та молочної галузей: матеріали науково-практичної конференції молодих вчених та спеціалістів, присвяченої 50-річчю Технологічного інституту молока та м'яса (м. Київ, 20 жовтня 2009 року). Київ: ТІММ, 2009. 37 с.
2. Машкін М. І., Париш Н. М. Технологія виробництва молока і молочних продуктів. Київ: Вища освіта, 2006. 351 с.
3. Дідух Н. А., Чагаровський О. П., Лисогор Т. А. Заквашувальні композиції для виробництва молочних продуктів функціонального призначення. Одеса: Поліграф, 2008. 236 с.
4. Товарознавство. Продовольчі товари: навчальний посібник / О. Г. Бровко та ін. Київ: Кондор, 2010. 730 с.
5. Павлоцкая Л. Ф., Дуденко Н. В., Евлаш В. В. Пищевая, биологическая ценность и безопасность сырья и продуктов его переработки: учебник. Київ, 2007. 287 с.
6. Поліщук Г. Є., Бовкун А. О., Колесникова С. С. Технологія сиру: навчальник посібник. Київ: НУХТ, 2009. 151 с.
7. Шульга Н. М. Заквашувальні культури для виробництва твердих сичужних сирів // Молочное дело. 2006. № 2. C. 26-28.
8. ДСТУ 4421:2005. Сири тверді (український асортимент). Технічні умови. [Чинний від 2006-07-01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2006. 10 c. (Національний стандарт України).
9. ДСТУ 6003:2008. Сири тверді. Загальні технічні умови. [Чинний від 2009-03-01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2009. 18 c. (Національний стандарт України).
10. Якубчак О. М. Вимоги до молока, що використовують для виробництва сирів // Продукты и Ингредиенты. 2010. № 10. С. 41.
11. Тихомирова Н. А. Технология и организация производства молока и молочных продуктов. Москва: ДеЛипринт, 2007. 560 с.
12. Стурова Ю. Г., Щетинин М. П. Бактериальная закваска для сыров с ускоренным сроком созревания и низкой температурой второго нагревания // Сыроделие и маслоделие. 2006. № 6. C. 15.
13. Hazal V. O., Semih Ö. Properties of probiotics and encapsulated probiotics in food // Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 2014. № 13 (4). Р. 413-424. doi.org/10.17306/J.AFS.2014.4.8.
14. Сирохман І. В., Завгородня В. М. Товарознавство пакувальних матеріалів і тари: підручник. Київ: ЦНЛ, 2009. 614 с.
2. Машкін М. І., Париш Н. М. Технологія виробництва молока і молочних продуктів. Київ: Вища освіта, 2006. 351 с.
3. Дідух Н. А., Чагаровський О. П., Лисогор Т. А. Заквашувальні композиції для виробництва молочних продуктів функціонального призначення. Одеса: Поліграф, 2008. 236 с.
4. Товарознавство. Продовольчі товари: навчальний посібник / О. Г. Бровко та ін. Київ: Кондор, 2010. 730 с.
5. Павлоцкая Л. Ф., Дуденко Н. В., Евлаш В. В. Пищевая, биологическая ценность и безопасность сырья и продуктов его переработки: учебник. Київ, 2007. 287 с.
6. Поліщук Г. Є., Бовкун А. О., Колесникова С. С. Технологія сиру: навчальник посібник. Київ: НУХТ, 2009. 151 с.
7. Шульга Н. М. Заквашувальні культури для виробництва твердих сичужних сирів // Молочное дело. 2006. № 2. C. 26-28.
8. ДСТУ 4421:2005. Сири тверді (український асортимент). Технічні умови. [Чинний від 2006-07-01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2006. 10 c. (Національний стандарт України).
9. ДСТУ 6003:2008. Сири тверді. Загальні технічні умови. [Чинний від 2009-03-01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2009. 18 c. (Національний стандарт України).
10. Якубчак О. М. Вимоги до молока, що використовують для виробництва сирів // Продукты и Ингредиенты. 2010. № 10. С. 41.
11. Тихомирова Н. А. Технология и организация производства молока и молочных продуктов. Москва: ДеЛипринт, 2007. 560 с.
12. Стурова Ю. Г., Щетинин М. П. Бактериальная закваска для сыров с ускоренным сроком созревания и низкой температурой второго нагревания // Сыроделие и маслоделие. 2006. № 6. C. 15.
13. Hazal V. O., Semih Ö. Properties of probiotics and encapsulated probiotics in food // Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 2014. № 13 (4). Р. 413-424. doi.org/10.17306/J.AFS.2014.4.8.
14. Сирохман І. В., Завгородня В. М. Товарознавство пакувальних матеріалів і тари: підручник. Київ: ЦНЛ, 2009. 614 с.
Опубліковано
2019-04-15
Як цитувати
Болгова, Н., Назаренко, Ю., & Перетятько, О. (2019). ОСОБЛИВОСТІ ВИРОБНИЦТВА СИРУ «ГОЛЛАНДСЬКИЙ» НА ПОТУЖНОСТЯХ ФІЛІЇ «ОХТИРСЬКИЙ СИРКОМБІНАТ» ПП «РОСЬ». Праці Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, 19(1). https://doi.org/10.31388/10.31388/2078-0877
Розділ
Харчові технології